dimarts, 13 de gener del 2009



BIOGRAFIA I TEORIA DE TALES DE MILETO


Va nàixer en Mileto l’actual Turquia. Filòsof i matemàtic grec. En la seua joventut va viatjar a Egpite, on va aprendre geometria i astronomia, que posteriorment ensenyaria amb el nom d’astrosofia. Va dirigir en Mileto una escola de nàutica, va construir un canal per a desviar les aigües d’Halis i va donar bons consells polítics. Entre altres coses fou el mestre de Pitàgores.
Fou el primer que va intentar donar una explicació física de l’univers. Tales buscava el principi o Argé ;L’origen de tot. Va considerar l’aigua com el primer element; l’originari de totes les coses.
El fet de buscar de forma científica el principi de les coses es lo que li fa ser considerat el ”pare de la filosofia’’.
En base als coneixements adquirits en Egipte sobre geometria va elaborar un conjunt de teoremes. Tot açò va ser recopilat més tard per Euclides. El mes conegut es el següent que diu:
Si a un triangle qualsevol li tracem una recta paral·lela a qualsevol dels seus costats obtindrem 2 triangles semblants. Dos triangles son semblants si tenen els angles iguals i els seus costats són proporcionals.

Una aplicació interessant es per a medir l’altura d’un arbre:
1-Medim la longitud de la seu ombra a una hora determinada. =C
2-Medim la longitud de la ombra d’un objecte xicotet(per exemple un llapis)en el mateix instant. =B
3-Medim la longitud del mateix cos = A
I obtenim on D es l’altura del arbre

3 comentaris:

santi ha dit...

Uf, quántes matemàtiques estem aprenent!
Per cert, "Milet" en valencià i "ἀρχή" en grec.

Rafaa...! ha dit...

No esta nada mal, pero se hace un poco pesado leerlo todo y con las mates yaa... =$

pablo ha dit...

Buen artículo sobre tales de mileto. La verdad es que se me a hecho un poco pesado leerlo ya que no paro de hablar de esto en matemáticas ja ja ja pero aun así me parece interesante como lo has planteado